big lights will inspire you



Här har vi en karta på vart FIT ligger på manhattan. Campusboende ligger på olika ställen, men alla nya hamnar oftast på campus som ligger mittemot skolan. Alltså på 27th st. Det campus "längst bort" ligger på 31st St.
Chelsea (som fyi även min finaste katt heter) är ett sjukt nice område att bo på/gå i skolan. Man ska icke klaga! En tunnelbanestation ligger mitt emot skolan as well, för de som bor off-campus är det sjukt smidigt med.

Campusboendet varierar även i pris. Det billigaste kostar 4500 dollar per termin, och då ingår det mat (19 måltider per vecka). Nackdelen är att man har inget kök och gemensamt badrum med andra tjejer.



live your dream

Hej!
Hur gar det till soka till FIT?
Vad kravs det att mangor hemifran sverige?
Hur mkt kostar det?och hr mkt kan man fa i bidrag och lan ifran CSN?

Mvh Sanna


Hejsan.
Såg att du sökt till FIT trodde inte det var CSN berättigat? Hade först tänkt söka till Berkeley men insåg rätt fort att det inte var en chans att jag hade råd med det. Har sökt till Santa Monica College och väntar nu på mitt svar! Tänkte dock att söka till FIT kan ju inte skada? Hade verkligen uppskattat om du velat ge mig all information du vet och orkar skriva ner! Jag skrev min email i fältet (:
Tack!!
/ Sanna ( inte samma som inlägget nedan) :P



Många Sannor på samma gång!!



FIT är CSN berättigat, i telefon sa människan på csn att cirka 15 svenskar läser årligen där. Hur mycket man kan få beror ju på om man tar merkostnadslån för tuition vilket jag gör och får ut för den här första terminen 91 000. Vet ej om det är samma eller mer för höstterminen dock.

Man söker först genom SUNY, vilket det finns länkar på FIT's hemsida. Ansökningsprocessen är lång och jobbig, men klart värt det om man vill detta!! Det man gör är att skicka in sina betyg, och en personal essay. Dessa två saker är det som de tar in en på.

Så det första att göra är att söka via SUNY, sedan ta TOEFL testet och skicka sina betyg till WES.

Sedan kan jag poängtera att det finns två olika avdelningar - business och art. Business major är det bara personal essay och betyg medan art majors måste skicka in en portfolio också.

Till den Sannan som skickade mailet, så kan jag skicka ett mail som jag har skickat till några vänner med väääldigt utförliga instruktioner! :)

och LYCKA TILL till alla som söker - ingenting är omöjligt!!

WARNINGWARNING

Människor, känn er varnade.
USA är fett. Om man inte tänker efter (som jag tydligen inte gjorde) så går man upp i vikt.
Har aldrig, aldrig haft problem med min vikt eller brytt mig och sånt. Men i USA gick jag upp, hör och häpna, sju kilo av ren fettmassa!! Jag visste nog inte om det förrän jag kom hem, förrän NU när jag provade kläder igår som jag inte använt på ett tag. Upptäckte att det mesta är väääldigt förstort! Jag har tappat mitt USA fett! WOHO

Nackdelen: Nu har jag inga kläder. Kul.

Mitt tips till er som ska åka en längre tid till USA.
1. Undvik att äta bagels tre gånger om dagen.
2. Undvik att spontan köpa fyra, förvisso små, chips påsar varje gång du går förbi ett CVS, Duane read eller tja varenda affär helt enkelt! (Finns chips i vartenda hörn i USA)
3. Om du har svårt för att hålla dig ifrån mitt tips 2 - köp alla kläder i stretchmaterial så du kan använda dem likså tjock som smal!

Dessa tips skriver jag i pannan på väg till fettolandet, och hoppas att denna gång håller jag mig mer i form.

Nu människor - ska symaskinen fram.


kopplingsproblem

Varje gång jag tänker på att "snart är jag tillbaka", så hoppar verkligen mitt hjärta till. Så mycket kan jag förstå att jag ska förverkliga min dröm, men min hjärna däremot kan ej koppla..

Imorgon ska jag få en spruta, tuberulos test. Och jag måste leta fram mitt vaccinkort från när jag var liten.. Har ingen aning om vart det är, paniken.


empire state of mind

Mycket press på mig. Donya berätta värsta juicy skvaller, och nu sa hon att jag var tvungen att kontra med något inom en snar framtid. SKVALLER, vart finns det när man behöver det?!

And btw, jag har sökt (trots mina hatord, tänka sig) campusboende.. Det lockade trots allt lite. Men bara i en termin, en termin att leva riktigt college liv! Vi får inom kort se hur det kommer gå!!

Ta-ta

time flies

Förlåt att jag är sämst på att uppdatera, men så mycket med jobb, skola och meck för min depature.
Nu ska jag däcka.
PUSS


Who did you fall in love with?

Ibland sitter jag och tänker tillbaka på mina månader i USA, både de i CT och NY. Alla dagar var ett äventyr, men här kommer definitvt tre highlights i roliga upplevelser. Vad skulle ni vilja helst ha upplevt av mina upplevelser?

1. Festat med Whitney Port från The City


2. Blivit uppraggad av Sebastian Stan (aka Carter från Gossip Girl)


(Vänstra hörnet, bilderna som han var mer med på tog managern av Tenjune bort..)

3. Blivit erbjuden av Kanye West att ha avskedsfest i hans Soho loft.

ELLER hade ni valt:
4. Fått bo i nyc i åtta månader.




Själv hade jag nog valt 5, flytta till nyc i fyra år och plugga på FIT. ;)


Information för de som vill studera i USA

Sitter återigen på jobbet och har tråkigt. Så himla lite att göra. Plus att min chef gick hem för dagen pga illamående. Så jag ska ta hand om allt, låsa och hela fadiruttan.
Satt på min chefs stol, kände mig lite mäktig för en sekund eller så.

Nu till ett utförligt svar på denna kommentar:

Anonym om don't be shy:
Jag har några frågor!!:)
Jag undrar vad det kostar att plugga utomlands? vad kostar utbildningen? hur funkar allt? csn? men csn är ju bara på 7000 spänn i månaden, klarar man sig?
sen undrar jag hur kommer man in på en sån utbildning? måste man ha bra betyg? intervju? många som söker? osv
:)



Svar:

Att plugga utomlands får man helt enkelt se som en investering, det är absolut inte billigt. FIT är ett statligt universitet, så de har ändå en mycket låg tuition om man jämför med andra universitet i USA. Tuiton ligger på runt en 4000 dollar per termin (närmare 6000 för bachelor åren, de sista två åren). FIT har uppskattat att man måste ha en 36,000 dollar per år, för att klara av tuition, böcker, personliga kostnader och framförallt boende och i NYC är det väldigt dyrt. 

Självklart är detta endast en uppskattning. Man BEHÖVER INTE bo i SOHO och lyxa till med dyr mat varje dag. Man kan faktiskt pendla från många olika mycket billigare ställen i NY, och NJ för den delen. Själv har jag bott i Brooklyn, vilket är ett helt underbart ställe att bo på och endast 20 minuter in till centrala manhattan. Brooklyn är dessutom jämförelsevis mycket billigare än mitt i smeten på Manhattan. 

Av CSN får man per år ca 206 000 kr för att studera i USA, i dollar är detta (i denna kurs iaf) ca 30 000 dollar. Med andra ord bör man ha lite egna sparpengar ifall att ens budgetliv inte fungerar som man trott. 

När det handlar att komma in så är det lite beroende vilken skola du söker till i USA. FIT är en väldigt praktisk skola, alla lärarna är yrkeserfarna inom det ämne de lär ut. Detta är kanske inte detsamma för andra, mer teoretiska utbildningar än det jag ska läsa. I FIT handlar det mycket, nästan allt vågar jag påstå, om driv, motivation och kreativitet
De bedömmer på två aspekter; betyg och personal essay. 
Betygsmässigt måste man ha lägst 3,0 gpa. (Vilket motsvarar alla VGn kanske något MVG?) 
Själv var inte mina betyg de högsta, så jag tror att min personal essay vägde störst vikt. (En essay på max 750 ord om varför man vill gå på FIT, varför de ska välja en och tidigare erfarenheter)
Det är många som söker till FIT, det är en välansedd skola inom sin särklass. Men vad jag har märkt är att de svenskar som vill studera utomlands är otroligt motiverade till att lyckas med en karriär eller liknande, detta är grundstenen när man söker till skolor som FIT!
Jag läste någonstans att av lite mer än 50 personer, kommer en in.

Hoppas jag har svarat på dina frågor någolunda, och om någon annan har ett tillägg - shoot!




clublife

Sitter och tänker lite på utgångar Sverige vs New York. Senaste gången jag hade riktigt roligt ute här i Svea var när jag var med Kim, hennes syster Holly och deras kusin Miranda. Sjukt kul utgång verkligen!
Sen efter det har det varit.. Njaaa bara.

I New York var varje utgång lika kul som bildens utgång. Utan att överdriva. OCH SNART ÄR DET SÅ IGEN!!!

Tenjune, New York

Soffan på Tenjune har saknat mina klackar. Och mina klackar har saknat den!


INTE OK

Ps. radion här på kontoret är inställd på The Voice sedan några timmar tillbaka. Kan konstatera att de spelar endast fyra låtar:
SOS - Jordin Sparks
Sweet dreams - Beyonce
Russian Roulette - Rihanna
Sexy bitch (eller chick som de spelar istället) - David Guetta feat. Akon


don't be shy

Sitter på jobbet just nu. Är ganska säker på att någon skulle bli arg om de kom på mig att sitta och blogga på arbetstid. Men what to do när man är stört uttråkad? Nöden har ingen lag!

Fick ett sms från min parter in crime, Johanna, där hon beklagade sig över att det finns ingen stad som NYC. Sant, så sant.
Har skickat ett sjukt långt mail till både henne och bells med anvisningar hur man söker in till FIT. Det är en sjukt jobbig process, kan jag inte ljuga om. MEN om någon snäll själ hade skickat mig anvisningar om exakt jag hade gjort, hade jag nog inte gått runt som ett frågetecken i två månader. Eller ringt 50 gånger till olika institutioner för att få svar på mina frågetecken.

Jag gillar att hjälpa folk med detta, jag tycker fler borde plugga utomlands! Sverige är boring, så är det bara.
Summan av kardemumman, vill någon ha hjälp - var inte rädd att fråga!!

dress cute wherever you go..

... life's too short to blend in.

Tänk på det, kära läsare!




wouldn't say no to this

Jag har haft cpångest de senaste dagarna för att jag vet inte hur jag kommer bo i nyc. Bor jag själv? Med en amerikansk gay kille som lyssnar på broadway musikaler 24/7? I ett svenskt kollektiv?
Ovissheten är stor.

MEN igår så hörde en svensk tjej av sig till mig som också börjar på FIT nu till vår. Hon var dock lite inne på campusboende, men skulle tänka på saken.

Att bo på campus är för mig ett big no no. Finns massa regler som att man inte får ha gäster mellan 2 am - 8 am mer än två gånger i veckan. och under exams och början och slutet är det helt förbjudet. sen att man bor med en okänd tjej i ett enda rum, möjligtvis delar badrum med massa andra känns inte heller så toppen.

All in all, mitt drömboende är en lägenhet i downtown-området med stora fönster, högt i tak och tegelstensvägg. LOVELY.

fabfabfab

You guys!

Så mycket att göra, så liten tid! Vet ni att jag antagligen kommer flyga härifrån runt den 10onde januari? Vilket betyder att jag drar om mindre än 2 månader. 7 veckor! Sick.

Lite kuriosa om FIT:

Carolina Herrera
Calvin Klein
Michael Kors
Naomi Sims


Några kända namn som har gått på samma skola jag nu kommer att inleda ett fyra år långt förhållande med!

Mitt mål är att hamna i samma kända kategori som dem, såklart..

PUSS





Calvin Klein, Carolina Herrera och Sanna Nilsson

lite sådär härligt missanpassad

Back in the city soon again

Dags att ta upp bloggen igen, för fyra år framöver -

JAG FLYTTAR NÄMNLIGEN TILLBAKA TILL NEW YORK I BÖRJAN AV JANUARI!!


Kom in på FIT så nu är det byebye sverige och HELLO nyc!


RSS 2.0